Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης

Η Πύλη γα την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση έχει δημιουργηθεί με τη φιλοδοξία να οδηγήσει την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Αποτελεί ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), για την πρόσβαση στην Καλλιτεχνική Εκπαίδευση στους τομείς Μουσική, Θέατρο, Χορός, Κινηματογράφος, με χρήστες το ενδιαφερόμενο κοινό, καθώς και τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για την άσκηση της προβλεπόμενης εποπτείας.

Η Πύλη απευθύνεται:

  • Στις Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.)
  • Στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολών Κ.Ε.
  • Στις/ους υποψήφιες/-ους των Εισαγωγικών Εξετάσεων των Σχολών Κ.Ε. στους Τομείς Θεάτρου & Χορού
  • Στο σπουδαστικό δυναμικό των Σχολών Κ.Ε.
  • Στο σώμα των αποφοίτων των Σχολών Κ.Ε.

 

Επιχειρησιακοί Στόχοι

Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης είναι η ορθολογική και προς όφελος της κοινωνίας λειτουργία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας και αντικειμένου. Είναι ακόμη η τεκμηρίωση και πιστοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 
 

Πρόσβαση στην Πύλη

 

  • Οι πιστοποιημένες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης συνδέονται με τους κωδικούς που έχουν λάβει από το σύστημα και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί.
  • Οι υπόλοιπες/-οι χρήστες (εκπαιδευτικό προσωπικό, σπουδαστικό δυναμικό, υποψήφιες/-οι εξετάσεων θεάτρου και χορού, απόφοιτες/οι) πρώτα επιλέγουν τον τομέα ενδιαφέροντος τους [Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφος] και στη συνέχεια μέσω της κατηγορίας Αιτήσεις υποβάλλουν το αίτημά τους (αφού συνδεθούν με κωδικούς Taxis για την ταυτοποίησή τους).

 

Υπαγόμενα Τμήματα Υπηρεσίας

Δεν βρέθηκε κανένας ρόλος.
  • Το Τμήμα Μουσικής Εκπαίδευσης είναι αρμόδιο για: α) Τη μελέτη, την προαγωγή της επαγγελματικής και ερασιτεχνικής εκπαίδευσης στον τομέα της μουσικής καθώς και τη διαρκή επικαιροποίηση του θεσμικού της πλαισίου για την ακαδημαϊκή διαβάθμισή της. β) Την επιμόρφωση και μετεκπαίδευση των σπουδαστών ή διακρινομένων στον τομέα αυτόν. γ) Τη διοικητική και εκπαιδευτική εποπτεία, παρακολούθηση, επιθεώρηση και έλεγχο των ειδικών μουσικών εκπαιδευτηρίων (δημοσίων και ιδιωτικών Ωδείων και Μουσικών Σχολών) κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Η εκπαιδευτική εποπτεία συνίσταται στην διασφάλιση της εφαρμογής του θεσμοθετημένου ελέγχου των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των διευθυντών και του διδακτικού προσωπικού, της ακεραιότητας των εξετάσεων, της πιστοποίησης της παρακολούθησης των μαθημάτων από τους μαθητές και της συμμετοχής τους στις εξετάσεις και του ελέγχου της λειτουργίας των μουσικών εκπαιδευτηρίων, ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία τους που αφορούν στην επωνυμία και τα λειτουργούντα σε αυτά τμήματα. δ) Την οργάνωση ψηφιακών αρχείων των ειδικών μουσικών εκπαιδευτηρίων και παροχή πρόσβασης των ωδείων, των σπουδαστών και ειδικού κοινού σε αυτά.
  • Το Τμήμα Εκπαίδευσης Θεάτρου και Χορού (ΤΕΘΧ) είναι αρμόδιο για: α) Την προαγωγή της θεατρικής και ορχηστικής παιδείας και την επικαιροποίηση του θεσμικού της πλαισίου. β) Την επιμόρφωση και μετεκπαίδευση των σπουδαστών ή διακρινομένων στον τομέα της θεατρικής και ορχηστικής παιδείας, σε συνεργασία με ελληνικούς ή ξένους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. γ) Τη θεσμοθετημένη εποπτεία, παρακολούθηση και επιθεώρηση των Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης και των Ανωτέρων Σχολών Χορού η οποία συνίσταται: α) στον έλεγχο των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των ιδρυτών, των διευθυντών και του διδακτικού προσωπικού μετά από γνωμοδότηση των αρμόδιων γνωμοδοτικών επιτροπών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης β) στην διοργάνωση των Εισαγωγικών και Διπλωματικών Εξετάσεων των Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης και των Ανωτέρων Σχολών Χορού γ) στον έλεγχο και στη θεώρηση των παρεχόμενων τίτλων σπουδών κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. δ) Την οργάνωση ψηφιακών αρχείων των θεατρικώνσχολών και σχολών χορού.
  • Το Τμήμα Εκπαίδευσης Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων είναι αρμόδιο για: α) Την εκπαίδευση στον τομέα του κινηματογράφου και τη λήψη μέτρων για την προαγωγή της κινηματογραφικής εκπαίδευσης καθώς και τη διαρκή επικαιροποίηση του θεσμικού της πλαισίου και την ακαδημαϊκή διαβάθμισή της. β) Την επιμόρφωση και μετεκπαίδευση των σπουδαστών των σχολών κινηματογραφίας – τηλεόρασης και τη μετεκπαίδευση των σπουδαστών ή διακρινομένων στον τομέα αυτό. γ) Την εποπτεία, παρακολούθηση και επιθεώρηση των Ανωτέρων Σχολών Κινηματογραφίας – Τηλεόρασης η οποία συνίσταται: α) στον έλεγχο των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των ιδρυτών, των διευθυντών και του διδακτικού προσωπικού μετά από γνωμοδότηση των αρμόδιων γνωμοδοτικών επιτροπών κινηματογραφικής εκπαίδευσης β) στη διοργάνωση των Εισαγωγικών και Διπλωματικών Εξετάσεων των Ανωτέρων Σχολών Κινηματογραφίας − Τηλεόρασης γ) στον έλεγχο και στη θεώρηση των παρεχόμενων τίτλων σπουδών κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις δ) στην οργάνωση ψηφιακών αρχείων των κινηματογραφικών σχολών και παροχή πρόσβασης σε αυτά.